Herkese merhaba! Bu yazımızda “Siber Güvenlik Nedir? Siber Güvenlik Alanları Nelerdir?” konusunu inceleyeceğiz. Siber Güvenlik Nedir sorusu günümüzde sıkça sorulmaya başlanmıştır. Siber Güvenlik; internet ağını, internete bağlı durumdaki cihazları, programları ve kişileri, dışarıdan gelen saldırılara karşı korumaktır.
Siber güvenliği sağlamak sanıldığı kadar kolay değildir. Sistemin tam anlamıyla güvende olabilmesi için ağın, cihazların ve kişilerin aynı anda güvenliğinin sağlanması gerekir. Cihazlarda güvenlik açığı varsa saldırganlar çok rahat bir şekilde sisteme erişebilir. Cihazlar güvenli ama cihazları kullanan çalışanlar/kişiler siber güvenlik konusunda bilgi sahibi değilse saldırganlar yine erişebilir. Bu sebeple kişilerin siber güvenlik konusunda bilgi sahibi olması gereklidir.
Siber Güvenlikte İnsan Faktörü Nedir? Ne Gibi Önlemler Alınmalıdır?
Cihazı ve sistemi korumak için ekstra çaba sarf etmeliyiz. Cihaza dışarıdan erişebilmek için ilk adım cihazın parolasını bilip içeri girmektir. O zaman dikkat edilmesi gereken ilk şey güçlü bir parola seçmektir. Sizin hakkınızda bilinen şeyleri kesinlikle parola olarak seçmemelisiniz. Örneğin doğum tarihiniz, eşinizin ismi, okul numaranız… Parolayı seçerken küçük ve büyük harf kullanmalı, rakam ve noktalama işaretlerine mutlaka yer vermeliyiz.
İkinci olarak yapılan en büyük hata içeriği bilinmeyen dosya ve e-postaları açmaktır. Bir şirkete erişmenin en kolay yolu sanki muhasebeden/maliyeden e-mail gelmiş gibi göstermektir. Saldırgan, maliye ile alakalı ufak bir problem olduğunu, ekteki dosyayı inceleyerek bu hatayı acil gidermeleri gerektiğini söyleyen bir mail atar. Şirketin finansal işleri hakkında önemli bir mail olduğu için çalışan genelde bu maile tıklar. Tıkladığı dosya zannettiği gibi şirket için önemli bir dosya değildir. Gönderen de zaten iyi niyetli biri değildir. Dosya genelde excel görünümlü bir zararlı yazılımdır. Dosyayı açmanızla birlikte kötü niyetli kişinin insafına kaldınız demektir.
Sisteminize sızan kişi bilgisayarınızı sizin kullanımınıza kapatabilir. Verilerinize tekrar erişebilmeniz için sizden ücret talep edebilir. Bu ücreti ödemeden verilerinize erişmeniz genelde pek mümkün değildir. Bu sebeple düzenli olarak yedek almak sizi büyük meblağlardan kurtarır.
Halka açık internet kullanırken dikkatli olun.
Hotspot hizmeti sağlayan yerler KVKK kurallarına uygun olarak toplu internet hizmeti verir. KVKK kurallarına göre sizin bilgileriniz loglanarak saklanır. Böylece kimse sizin bilgilerinizi kullanamaz. Kimlik doğrulaması yapmadan direkt olarak kullanılabilen internetlerden uzak durun. Verilerinize açık metin olarak erişim sağlamayın.
Siber Güvenlikte Cihaz ve Program Faktörü Nedir? Ne Gibi Önlemler Alınmalıdır?
1- Sisteminizin güncel olması sizi birçok zarardan korur.
0—Day açıkları bulunduğu zaman firmalar o açığı kapatmak için uğraşır. Çözümü bulduktan sonra da güncelleme gönderir. Açıklardan korunmak için yazılımların ve işletim sisteminin güncelini kullanmak önemlidir. Bu sebeple yazılım ve işletim sisteminizi güncel tutun.
2- Antivirüs kullanın.
Antivirüs kullanmak bilgisayarınıza zararlı yazılımların girmesini engeller.
Siber Güvenlik Alanlar Nelerdir? Siber Güvenlik Alt Alanları
Her alanda olduğu gibi siber güvenliğin de alt dalları vardır. Ağ Güvenliği, Uygulama Güvenliği, Bilgi Güvenliği bunlardan en çok bilinenleridir. Bu alt alanların her biri oldukça karmaşık ve uzmanlık gerektiren alanlardır.
Siber Güvenlik Alanında Çalışırsam Ne Gibi Ünvanlarım Olur?
Uzman, analist, mühendis gibi unvanlar vardır. Yaptığınız iş ve ne derecede yaptığınıza göre isimlendirilirsiniz. Örneğin; Adli Bilişim alanında gerçek bir profesyonelsinizdir Adli Bilişim Uzmanı olarak isimlendirilirsiniz.
Kurumumun Güvenliğini Nasıl Sağlarım?
Kurumunuzun güvenliğini sağlayabilmeniz için çalışanlarınızın gerekli eğitimlerden geçmesi gerekir. Yukarıda saydığımız hataların yapılmaması için çalışanların siber güvenlik konusunda bilgili olması şarttır. Çalışan eğtimleri haricinde yapılması gereken diğer adım Firewall cihazınızın olmasıdır. Firewall cihazı teknik açıdan sizin algılayamayacağınız atakları algılar ve gerekli önlemleri alır. Log kaydı tutarak içeriden ve dışarıdan gelen her şeyi kayıt altına alır. Böylece olası bir ihlal durumunda suçlunun tespitini yapmanız uzun sürmeyecektir. Şirketinizi güvence altına almak için Skyron Firewall edinmelisiniz. Skyron Firewall Verilerinizi ve Geleceğinizi Korur!